Prima pagina                                                                   Rosiori de Vede                                                                                                Contact                       Autentificare  Inregistrare

 

 

 

 

 

             

                    

Intamplator sau nu, am avut ocazia sa parcurg o cartulie editata, platita si realizata de Primaria Rosiori lui Vede. Faimoasa lucrare avea ca sustinator, CASA MUNICIPALA evident de CULTURA, din renumita localitate teleormaneana.

           Si ca lucrurile sa fie clare si sa nu se piarda cumva din vedere, numele parintelui abscons si etern din povestile filozofice, ale teleormanului profund, primarul Cristian Duica. Ne atrage atentia chiar din prima pagina a faimoasei lucrari. Intitulata : 1385 Rosiori de vede, pagini de istorie,  lucrarea pare scrisa de Argentin Porumbeanu avand consilier pe Liviu Comsia. Spun pare scrisa, deoarece Argentin Porumbeanu semneaza textul dar, nu se declara autor al lucrarii. Pot paria ca lucrarea se afla si in „colectia” bibliotecii Casei de Cultura, cu toate ca, sau in ciuda faptului ca „lucrarea” se propune deosebita, nemaipomenita si reluata ca referinta de multi indivizi ce se cred ..intelectuali. Lucrarea nu are ISBN. Adica nu este inregistrata in fondul de carte al bibliotecii nationale a Romaniei. Intreb de ce domnule primar ? De ce lasati ca valorile locului sa se piarda ? In acest mod faceti de rusine istoria si „duhul” stramosilor cu care va laudati si mandriti.  Cu dorinta de a epata, prin cunostintele lor istorice dar si de a se mandri cu „valoarea” lor. Valoare venita din istorie, practic o „valoare” venita pe tava si pe degeaba. Rosierenii nefacand nimic in acest sens, poate chiar din contra, dar debordand de mandrie patriotica. Sigur, este valoarea strabunilor lor, adica a renumitilor „daci”, care au facilitat si chiar ajutat, calugarii olandezi in drumul acestora spre „locurile sfinte” ! Cum ? Pai simplu prin faptul ca se putea circula inca de atunci pe drumurile patriei stravechi, e adevarat ca, azi mai greu dar atunci…?

 

 

 

 

Mai sus sunt numite valorile locale ce au realizat cu deosebite eforturi, lucrarea ce o comentez. Da, o comentez cu …greu ! Greul venind din faptul ca imi este greu sa inteleg „logica filozofica” a gainilor traditionale ce traiesc si locuiesc in pomi, in special iarna !

           Si ca sa fim patrunsi de inteligenta si mai ales importanta istorica locala, chiar nationala dar mai ales cea europeana din acest quadrant de univers. Numitul anterior, primar din faimosul targ de provincie teleormanean, ne adreseaza o „zicatura” in viziunea domniei sale, cica „Cuvant lamuritor” :

           Acum, ca tot ne-am lamurit cine suntem, adica ne-a lamurit, pentru ca altfel ramaneam vai de noi si nu stiam ..UNDE MERGEM !  

Exact ca in scena finala a filmului Morometii, scena in care Moromete la o intretaiere de drumuri in padurea cuprinsa de ceata intreaba : Ba, Niculae incotro mergem noi ? Si evident a „luat-o” SPRE STANGA ! Stere Gulea regizorul filmului a avut inteligenta de a pune o intrebare cruciala in plina cenzura a anilor 1987. Unde mergem noi ? Ba Niculae ! Am dat exemplul intrebarii din filmul lui Gulea doar pentru a pune in antiteza, cu intrebarea lui Duica ! Nu are rost sa vorbim care sau cine are ..”valoare” si mai ales ce fel de valoare ?

Nu sensul frazei se pierde in zorii istoriei ci sensul raspunsului, pentru ca, daca fraza are un sens pierdut, nu are logica si evident ca nu se intelege nimic din constructia acesteia.

Asa cum nu se intelege nimic din „cuvantul lamuritor”, prezentat de Cristian Duica, fost primar in Rosiori de vede. Fostul primar, ne spune de fapt povesti de prostit copii si din pacate si de prostit multi oamenii, de la care ai avea „niscai” pretentii.

Acesta, primarul, te zapaceste cu amestecuri de filozofii si de truisme de doi bani. Amesteca basmele romanesti analizate de C. Noica (in analiza „Sentimentul romanesc al fiintei in basmul Tinerete fara batranete”) si trage concluzii universale, despre identitate si legi nescrise, evident valabile in si doar in Teleorman. Concluziile acestuia, sunt de o importanta galactica prin dimensiunea prostiilor debitate in spectrul patriotic si nu numai.

Continutul brosuricii intocmite de Argentin Porumbeanu, cu finantarea Consiliului Local Rosiori de Vede, si a  Primariei Rosiori de Vede , respectiv ajutorul Casei Municipale de Cultura, este un amalgam de prostii si  incompetenta, in sos de incultura.

Sa facem analiza continutului brosuricii. In chiar prima pagina, ne este prezentata o harta atribuita geografului Claudiu Ptolemeu. Prima pagina prima eroare, Ptolemeu a trait intre anii 87 si 165 en adica dHr, deci a scrie „secolele I – II i.Hr.” este o greseala grosolana. Ptolemeu era grec, nascut in Egipt, unde a si murit. A trait si studiat in marea biblioteca din Alexandria si a avut marele noroc sa nu apuce sa vada, distrugerea acesteia de catre crestini. Da, da, faimosii crestini ce au „adus” moralitatea si minciuna la nivel de arta in societatea moderna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continuare...

 

 

 

 

                                                                                                                                    Atentie sunt folosite cookie : Vrajeala cu Cookie, daca nu te pricepi ? Iesi de  pe site   !             

 

Flag Counter
Free counters
web site traffic statistics